AMAZOŇAN NÁDHERNÝ - odchovaný na Slovensku

Vložené 05.05.2020

Chovateľ Vladimír Kuzma úspešne odchováva mláďatá amazoňanov nádherných Amazona pretrei (Temminck, 1830). Má ich v svojom chove od roku 2005 a prvý úspešný odchov nechal na seba pomerne dlho čakať.  Chov začal s jedným párom, v súčasnosti vlastní štyri páry.

Chov, chovateľské podmienky, kŕmenie a zimovanie sa neveľmi líšia od starostlivosti o iné amazoňany. Avšak, podľa doterajších  poznatkov chovateľa, tieto amazoňany nie sú doteraz úplne prispôsobené našim klimatickým podmienkam a možno niečo chýba aj v ponuke niektorej zložky krmiva. Inak by sa nemalo stať, že na pohľad zdravý vták, veselý, hravý, dobre prijímajúci potravu, odrazu, z večera do nasledujúceho rána uhynul. Ako ma informoval, podobnú skúsenosť má aj jeden chovateľ z Českej republiky. V zimnom období udržiava v chovateľskom zariadení automat  teplotu v rozmedzí 5 až 8 oC.  Aj počas zimy ich za priaznivého počasia vypúšťa cez deň do vonkajšej voliéry, ale na noc  ich zatvára dovnútra. 

Kŕmi ich zmesou semien pre amazoňany, ale v poslednom čase im podáva aj špeciálne granuly pre amazoňany, ktoré s chuťou prijímajú. Ovocie a zelenina sú veľmi dôležité a tvoria veľkú časť denne prijatej potravy. Podáva im všetko domáce ovocie, ale aj napríklad banány,  zo zeleniny mrkvu, zeler, kaleráb, púpavu, kuračku čiže hviezdicu prostrednú.

Prvý odchov sa mu podaril v roku 2011, odchoval dve mláďatá, samčeka a samičku. Z dvoch párov, ktoré zahniezdili, jedna samička zniesla dve vajíčka, samička z druhého páru tri,  jedno nebolo oplodnené. Vajíčka majú bielu škrupinu. Samička sedela na vajíčkach veľmi pevne, preto ani veľmi nemohol ich stav  počas inkubácie kontrolovať. Odhadom, asi po 14 dňoch inkubácie, keď samička nakrátko opustila búdku, aby sa vyprázdnila, podarilo sa chovateľovi urobiť kontrolu. Keď za ďalších asi 14 dní urobil za rovnakých podmienok kontrolu búdky, bolo v nej jedno mláďa a jedno oplodnené vajíčko. Na ďalší deň sa aj z neho mláďa vykľulo. Asi od 7. dňa spozoroval, že jedno z mláďat je menej nakŕmené, tak ho každé ráno a večer až do dňa obrúčkovania ručne dokrmoval. Keď mali mláďatá 14 dní, v tom veku sa im na krídlach objavujú kostrnky, označil ich obrúčkami o priemere 8,5 mm. Po obrúčkovaní už mláďatá rodičom nevrátil a dokŕmil ich až do samostatnosti ručne zmesou Nutri-Bird A19. Do tejto zmesi pridával v čase, keď už boli mláďatá takmer operené, šťavu z pomaranča získanú doma na odšťavovači.

Rovnakým spôsobom odchoval dve mláďatá aj v nasledujúcom roku. Pohlavie mláďat nechal overiť metódou DNA a zakaždým bol pomer pohlaví 1,1. Úspešné odchovy má odvtedy chovateľ každoročne, odchovy už má pod rodičovskými vtákmi. Každoročne odchová 3 až 4 mláďatá. Je to jeho príspevok k vytváraniu dostatočne veľkej a  životaschopnej populácie amazoňanov nádherných v ľudskej starostlivosti. V roku 2011 to bol prvý odchov amazoňanov nádherných na Slovensku, dve mláďatá samček a samička, v roku 2012 opäť dve mláďatá samček a samička. Pravdepodobne ich na Slovensku doteraz  okrem neho nikto neodchoval.

 



Amazoňan nádherný žije v Južnej Amerike, presnejšie  na juhovýchode Brazílie. V chovoch chovateľov je málo rozšírený (Reinschmidt M., 2010), darí sa len vzácne a na hniezdenie majú mať stojaté búdky. Je zaradený do Dodatku A (CITES I.) Washingtonskej dohody o ochrane druhov a v prírode sa považuje za ohrozený druh. Odhaduje sa, že vo voľnosti žije len 10.000 až 16.000 amazoňanov nádherných. Pod ich úbytok sa podpisuje nedostatok možností na hniezdenie a nedostatok potravy na ktorú sú tieto amazoňany špecializované – semien araukárií, následkom nadmernej ťažby v araukáriových lesoch.

Text a foto Dušan Barlík

Kontakt na chovateľa: e-mail: v.kuzma25@gmail.com 



Texty k fotkám: 

1. Vladimír Kuzma, na obrázku s odchovom amazoňanov
modrobradých Amazona festiva bodini.
2. Amazoňan nádherný, chovná samica.
3. Amazoňan nádherný, chovný samec. 
4. Amazoňany nádherné, odchov 1,1.
5. Tohtoročné mláďa 1,0. 

 
                                                                                        www.juvo.sk 


nasledujte nás