Choré morky

OTÁZKA. Chcel by som vás poprosiť o radu, týkajúcu sa chorých moriek. Som začínajúci chovateľ. Kúpil som tri morky, ktoré trochu kýchali, no nevykazovali žiadne iné príznaky. (Mal som už skúsenosť s kýchaním bažantov po dlhých dažďoch a prešlo to samo, tak som si myslel že aj teraz to prejde). No kýchanie neprestávalo, začal výtok z nosa a očí. jednej opuchla jedna časť hlavy až tak, že nevidela na oko. Navštívil som veterinára. Po opísaní príznakov mi odporučil Metrozol. Začal som ho podávať. Zdalo sa, že pomáha, lebo morke, odpuchla hlava. Keď sa zdalo, že to ide k lepšiemu, začali ďalším dvom opúchať dutiny a takisto to potom prerástlo do opuchu ľavej polovice hlavy. Zase som začal podávať Metrozol, ale vôbec nenastalo zlepšenie, morky stále kýchajú a dve majú opuchnuté hlavy. Opäť som navštívil veterinára. Dal mi Entizol a Enroxil 10 %.

Keďže je to tá istá liečebná látka ako pri Metrozole, nechce sa mi ich dopovať tými antibiotikami.

Viete mi poradiť ako by som mal ďalej postupovať? Nachcel by som to hneď všetko pozabíjať. Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď. S pozdravom P. O.

ODPOVEĎ. V ostatných rokoch sa veľmi často stretávam s týmto problémom nielen u moriek. Príčina je, že rozmnožovacie  chovy moriek aj hydiny sú zamorené mykoplazmami, ktoré sa prenášajú transovariálne (násadovým vajcom)  a klinika sa nemusí prejaviť hneď, ale až po nejakom inom stimule, strese, prípadne po vírusovej infekcii a pod. Zamorenie chovov je dôsledok zanedbanie preventívnej diagnostiky v chovoch hydiny vstupom do EU. Mykoplazmy spôsobujú hlavne imunosupresiu. Kontaminované zvieratá sú náchylnejšie  na ďalšie rôzne infekcie – ornitobaktérie, pasterely,  vírusy, plesne, takže vyliečiť takto choré zvieratá je ťažké. Liečba by sa mala robiť cielene na základe diagnostiky  a zistenia citlivosti patogéna, ktorý sa izoloval - dokázal, pokiaľ ide o bakteriálnu príčinu. Pri vírusovej etiológií a v prípade izolácie plesní sa antibiotiká podávať nemajú, nakoľko stav ešte zhoršia.

Mykoplazmy sú veľmi odolné baktérie, citlivé len na niektoré antibiotiká a pravdepodobne sú už aj na tie antibiotiká rezistentné, ktoré pred časom ešte na mykoplazmy zaberali. Je to dôsledok nesprávneho podávanie antimikrobiálnych látok v chovoch zvierat, ale aj u ľudí.

Odporúčam vám choré morky zregenerovať po antibiotickej liečbe – podávať probiotiká (Protexin profesional, Propoul), podporiť činnosť pečene a obličiek podávaním Silivetu a Nefrovetu. Pokiaľ možno, zvieratá premiestniť do nového,  čistého,  dobre  vetrateľného priestoru s možnosťou výbehu na trávnik. Podávať čerstvé zelené krmivo, strúhanú mrkvu, cibuľu, cesnak, doma pripravený šrot. Vyhnúť sa podávaniu kŕmnych zmesí ktoré obsahujú GMO krmoviny a antikokcidá. Morkám skúste individuálne 1 – 2-krát denne podávať  v čistej vode rozpustený homeopatický liek Kalium Bichromicum v potencii CH 5 alebo 9.

Odporúčam laboratórne vyšetrenie – chorým zvieratám odobrať krv na sérologické vyšetrenie a urobiť výter z nosa – urobí vet. lekár. Vzorky odoslať do laboratória VETSERVIS, s.r.o., Kalvária 3, 949 01 Nitra.

nasledujte nás