CHOVATEĽ ZDROBNENÝCH VELSUMIEK - Peter Korec

                                                                                                                                                                                                                            Vložené 09.03.2020 

Už dávnejšie mi Peter Korec prisľúbil, že mi poskytne rozhovor. Časove nám to obom akosi nevychádzalo, ale nakoniec ten čas dozrel a podarilo sa nám stretnúť. Peter chová okrem iných zvierat zdrobnené velsumky, ktoré považuje za veľmi  dobré nosnice, má však aj zmysel pre okrasnú hydinu a už dlhé roky zošľachťuje aj fénixky oranžovokrké a zlatokrké. Je nielen chovateľ, ale aj posudzovateľ hydiny, člen komisie na uznávanie chovov hydiny, úspešný funkcionár na rôznych postoch v SZCH.


Peter, normálnu velsumku vyšľachtili chovatelia v Holandsku a v súčasnosti je rozšírená vo všetkých európskych štátoch. Vo Veľkej Británii a v Nemecku z nej bola vyšľachtená krížením s rôznymi zdrobnenými plemenami zdrobnená velsumka, ktorá je na Slovensku obľúbenejšia ako jej pôvodný náprotivok, najčastejšie v hrdzavo jarabičom sfarbení.

- Je to tým, že ich chov je z pohľadu ekonomiky chovateľa veľmi výhodný, sú navyše pekne sfarbené a čo je dôležité, sliepky znášajú pomerne veľké, 40 až 50 g vajíčka červenohnedého sfarbenia. Vajcia normálnej velsumky majú hmotnosť až 60  až 70 g. V Holandsku, krajine pôvodu, sa chovajú v pôvodnom hrdzavo jarabičom sfarbení. Sú vyšľachtené aj v sfarbení žltom jarabičom a striebornom jarabičom. Sliepky oboch rázov znesú ročne okolo 140 až 170 vajec.

Vedel by si mi povedať koľko máme na Slovensku uznaných rozmnožovacích chovov velsumiek?

- Celoslovenský zoznam nemám aktuálne k dispozícii, Ale v pôsobnosti Oblastného výboru SZCH Nitra máme dva uznané plemenné chovy velsumiek hrdzavo jarabičích normálneho rázu, šesť rozmnožovacích chovov zdrobnených hrdzavo jarabičích, a po jednom rozmnožovacom chove oranžovo jarabičích a strieborno jarabičích. Prirodzene, okrem týchto chovov je celý rad chovov, ktoré slúžia len pre vlastnú potrebu chovateľov.

Na  XXII. celoštátnej výstave v Nitre vystavili deväť velsumiek hrdzavo jarabičích traja chovatelia a štyri velsumky oranžovo jarabičie jeden chovateľ.  Zdrobnené velsumky hrdzavo jarabičie (46) desiati chovatelia, zdrobnené oranžovo jarabičie (8) dvaja a zdrobnené strieborno jarabičie (10) tiež dvaja. Vytvorili si chovatelia tohto plemena chovateľský klub?

- Doteraz nie, ale je možné, že niektorí sa združujú v Klube milovníkov malej a zdrobnenej hydiny.

 
Fotogaléria: 

    
 Foto č. 3                                                                           Foto č. 4

      
 Foto č. 5                                                                        Foto č. 6

    
 Foto č. 7                                                                         Foto č. 8         

    
 Foto č. 9                                                                           Foto č. 10

   
 Foto č. 11                                                                        Foto č. 12

Začínajúci chovatelia sú možno zvedaví, či si velsumky zachovali kvokavosť.

- Áno, kvokavosť nie je žiaduca, vyskytuje sa, ale nie vždy je kvočka k dispozícii práve vtedy, keď by chcel chovateľ  podložiť pod niektorú vajcia na inkubáciu. Môže sa tiež stať, že kvokajúca velsumka zasadne, ale nevydrží inkubovať vajcia až do konca. Je to dôsledok neustáleho potláčania kvokavosti. Keď už ale vajcia vysedí, o kurčatá sa svedomito stará. Našťastie, sú v predaji  lacné plastové liane, s ktorými sa začínajúci chovateľ ľahko naučí zaobchádzať a pre svoju potrebu dokáže vyliahnuť potrebný počet kurčiat. Dôležité ale je, aby na vyliahnuté a odchované kuričky zohnal nepríbuzného plemenníka, čo nie je vždy jednoduché. Často je potrebné doviezť nepríbuzného kohúta zo zahraničia. Lepšie je obstarať si typovo dobrého kohúta od známeho dlhoročného chovateľa priamo z jeho chovu, ako kupovať kohúta na výstave, hoci s výborným ocenením, pretože vtedy kupujúci nepozná jeho pôvod. Nevýhodná býva tiež kúpa na burze od neznámeho chovateľa, pretože kúpený kohút nemusí byť nepríbuzný ku konkrétnemu chovu. Myslím, že toto nemusím podrobnejšie vysvetliť. Ver mi, viem o čom hovorím, pretože velsumkám sa venujem už viac ako 30 rokov.

Ak chce chovateľ, aby jeho sliepky znášali pekné sýto červenohnedé vajcia, mal by liahnuť z tých najtmavších vajec?

- Určite nie, pretože najtmavšie vajcia môžu pochádzať od sliepok s nízkou znáškou. Pri sliepkach s vysokou znáškou sa po niekoľkých týždňoch farba škrupiny mení z tmavohnedej na svetlohnedú, A keby chovateľ trvalo podsádzal len tie najtmavšie vajcia, mohol by sa dopracovať k nosniciam s nízkou znáškou.

Ako má dobre stavaná velsumka vyzerať?

- Ide o plemeno s kombinovanou úžitkovosťou, temperamentné, odolné, rané, rýchlo rastúce a dobre sa operujúce. Ako som už povedal, vyniká znáškou veľkých vajec, minimálna hmotnosť násadových vajec je pri normálnej velsumke 60 g, pri zdrobnenej 40 g. Hmotnosť je stanovená štandardom plemena, kohúty v prvom roku dosahujú 2,5 až 3,8 kg, ideálne 2,8 až 3,3 kg, nad 1 rok 2,7 až 4,4 kg, ideálne 3,2 až 3,9 kg. Sliepky v prvom roku 1,7 až 3,0 kg, ideálne 2,0 až 2,5 kg, nad 1 rok 2,0  – 3,6 kg, ideálne 2,4 až 3,1 kg. Hmotnosť zdrobnených,  kohútov do 1 roku 0,8 až 1,4 kg, ideálne 1,0 – 1,2 kg, nad 1 rok 0,9 až 1,6 kg, ideálne 1,1 až 1,4 kg. Sliepky do 1 roku 0,6 až 1,2 kg, ideálne 0,8 až 1,0 kg, nad 1 rok 0,7 až 1,4 kg, ideálne 0,9 až 1,2 kg. Hydinu nezameniteľne označujeme  - obrúčkujeme a vedieme pre ňu rodokmene. Kohúty normálnych velsumiek sa obrúčkujú  20 mm obrúčkami, sliepky 18 mm, kohúty zdrobnených 15 mm a sliepky 13 mm obrúčkami.

 
Okrem  zdrobnených velsumiek hrdzavo jarabičích máš uznaný rozmnožovací chov aj na zdrobnené fénixky  oranžovokrké a zlatokrké.

- Zdrobnená fénixka má  štíhle a dlhé telo, veľmi dlhý plochý, takmer vodorovne nesený chvost, ktorý ju opticky značne predlžuje. To sa  týka tak kohúta, ako aj sliepky.

Fénixky sú dlhochvosté plemeno a chovajú sa predovšetkým na okrasu záhrad a pre súťaženie na výstavách.

Ich dlhé chvosty kladú určite vysoké nároky na čistotu ustajnenia a výbehov. Na rozdiel od iných plemien, kohútom kosieriky neustále rastú a môžu dosiahnuť dĺžku, že ich kohúty ťahajú po zemi.

- Dlhé kosieriky robia toto plemeno atraktívnym, ale neodporúčal by som ho chovateľom, ktorí nemajú dostatok času. Pozornosť treba venovať ich hradovaniu, hrady musia byť dostatočne vzdialené od steny, aby chvosty ovisali voľne k zemi a aby sa pritom  nedotýkali, po nočnom hradovaní, trusom znečistenej podlahy.  Ako si povedal, čistota kurína a podlahy voliéry, ideálne zastrešenej, by mala byť vždy čistá. Do trávnatého výbehu ich púšťam len za priaznivého počasia. Toto je dôležité preto, aby chvostové perá kohúta, kosieriky, optimálne rástli. Na pevnosť a rast kosierikov má vplyv aj podávanie krmív bohatších na živočíšne bielkoviny, napríklad aj múčnych červov. Vo väčšom trávnatom výbehu si živočíšnu zložky nájdu. Chovajú sa biele, čierne, divo sfarbené, zlatokrké, striebornokrké a oranžovokrké.

Ja už len dodám, že práve pre väčšiu náročnosť oproti bežným plemenám, nie je zdrobnená fénixka príliš rozšírená. Sliepky znášajú okolo 120 až 140 vajec s bielou škrupinou o hmotnosti asi 40 g. Ako násadové vajcia možno použiť minimálne o hmotnosti 37 g. Kohúty sa obrúčkujú 13 mm a sliepky 11 mm obrúčkami.

 

Text k fotkám:

1. Peter Korec - Titulná fotka

2. Zdrobnené velsumky hrdzavo jarabičie - Titulná fotka.

3. Víťazná kolekcia zdrobnených velsumiek hrdzavo jarabičích, víťazi 17. memoriálu Jána Šalinga, Zlaté Moravce 2014, chov. Peter Korec. 

4. Velsumky hrdzavo jarabičie (normálne) 1,1. 

5. Hlava kohúta je menšia až stredne veľká, zobák primerane dlhý, ľahko zahnutý nadol, hrebeň menší až stredne veľký s piatimi až šiestimi zubmi, zástavica sleduje tylo, ale k nemu neprilieha, tvár je červená, neoperená. 

6. Sfarbenie krídla kohúta. 

7. Sfarbenie hrude kohúta. 

8. Sfarbenie hrude a spodnej strany krídla kohúta.  

9. Sfarbenie sliepky. 

10. Hruď sliepky. 

11. Zdrobnené fénixky oranžovokrké 1,1. 

12. Fénixka zlatokrká 1,0. 

Zhováral sa Dušan Barlík

kontakt na chovateľa: e-mail: peterkorec11@gmail.com

nasledujte nás