HRDLIČKA CHICHOTAVÁ

Vložené 08.08.2020

Ide o vyslovene zdomácnenú hrdličku. Okrem prírodného sfarbenia sa chová  v mnohých farebných  odchýlkach, ale aj  s pozmenenou štruktúrou  peria.  Tieto  nenáročné  vtáky  sa  rozmnožujú  aj v klietkach. Krásne hladké operenie sa však dá pri nich dosiahnuť  len  pri  chove  vo  voliérach,  kde majú dostatočný prelet  a možnosť  denne sa  kúpať.  Za  rok odchovajú  5 až  6  hniezd,  čo  oceňujú  najmä   šľachtitelia  nových  farieb.  Už šesťmesačné niekedy zahniezdia.

Pôvodná divá hrdlička chichotavá je známa v dvoch poddruhoch, Streptopelia roseogrisea roseogrisea (Sundev.) žije v severovýchodnej Afrike od Čadského jazera až po stredný Sudán. Streptopelia roseogrisea arabica (Neumann) žije v Eritrei, severnom Somálsku a na arabskom území (Peters,1937).

Z pôvodnej   domácej    škoricovo-žltej (béžovej až zltkastej) hrdličky   chichotavej s čiernym, z  obidvoch strán bielo obrúbeným  pásikom v záhlaví sa  podarilo  odchovať  čisto biele  jedince,  neskôr,  možno aj krížením  s   inými  príbuznými  druhmi   hrdličiek,  napríklad záhradnou, sa dosiahlo sfarbenie žlté, červenkasté, svetlé černastohlavé, červené modrastoprsé,  pri týchto  farbách  je  pásik v  záhlaví biely, ďalej biele s čiernym krčným  pásikom, modrasté, v kresbe fŕkanej, ale aj s pozmenenou   štruktúrou   peria   -   hrdličky  hodvábne. Najnovšie  sa   vyskytujú  aj  chochlíkaté hrdličky chichotavé.

Následkom  ich  ochoty  zahniezdiť  aj  vo  veľmi  primitívnych chovateľských  podmienkach, ich  cena je  veľmi nízka.  Najmä v chovoch,  kde sa  pária hrdličky  bez akéhokoľvek  cieľa, úplne náhodne. Inak to môže byť v špecializovanom chove, kde sa farba a kresba cieľavedome   šľachtiteľsky   zdokonaľuje.   Takéto  krásne hrdličky sú  alebo nepredajné alebo si  ich chovateľ dá pomerne slušne zaplatiť.

Základná  potrava  hrdličiek  pozostáva  z najrôznejších semien - proso,  lesknica, slnečnica,  pšenica, drobná  alebo zlomková kukurica,  repka, mak,  hrach, vika,  konopné semeno,  nadrobno narezané zelené krmivo. Odchov mláďat dobre prosperuje tam, kde sa aspoň v čase kŕmenia mláďat skrmuje vajcová miešanka.


Na založenie hniezda im  treba poskytnúť závesnú nízku debničku o rozmeroch asi 20x15x7 cm (d x š x v), malý závesný pletený košíček, prípadne  väčšie   čajové  sitko  alebo   podložku  vytvarovanú z hustého pletiva.  Na výstelku je  vhodné kratšie jemné  seno, prípadne aj slama.

Na dvoch bielych vajíčkach sedí samička aj samec. Čas vysedenia vajec je 14 až 15 dní.  Mláďatá pri kŕmení oboma rodičmi rýchlo rastú a hniezdo  opúšťajú po 14 až 15 dňoch  a za ďalšie dva až tri dni vedia  lietať. Vo veku asi 28  dní sú úplne samostatné.

Mláďatá  nemajú farebný  pásik v  záhlaví. Tento  sa objaví  po prvom pŕchnutí, ktoré  sa dostaví vo veku asi  8 až 10 týždňov. Asi vo veku 10 dní sa obrúčkujú obrúčkami o vnútornom priemere 6 mm.

Hrdličky  chovajú  ich  obdivovatelia  pre  príjemný hlasový prejav znejúci  ako   viackrát  sa  opakujúce   cukr-rúú  a zakončené chichotaním. V žiadnom prípade si ich nemožmo zmýliť s hlasovým prejavom u nás žijúcej hrdličky  záhradnej (Streptopelia decaocto), ktoré znieako viackrát za sebou opakované vysoké  „chudý si - chudý si - chudý si“... Obľúbené sú pre svoju krotkosť a spoľahlivosť v hniezdení, ktorú oceňujú aj chovatelia vzácnejších  druhov hrdličiek a holúbkov, pretože  ich  využívajú  ako  pestúnky.  V  takomto  prípade  je dôležité, aby sa hrdličky  chichotavé naučili prijímať potravu, ktorú  kŕmené  mláďatá   vzácnych  hrdličiek  potrebujú.  Okrem vymenovaného  krmiva  je  dôležitý  minerálny  grit a sépiová kosť.  Veľmi  sa osvedčil Kolumbin. Samozrejme, neustále čistá voda na pitie.

Hrdličky  chichotavé sú  vďačné vtáky,  ľahko sa  chovajú, majú príjemný hlas, sú krotké, o čom  sa aj nechovatelia mohli presvedčiť na  vystúpeniach  rôznych  kúzelníkov,  ktorí vykúzlia hrdličky z tých  najnemožnejších  záhybov   svojho  šatstva,  potom  ich posadia na posed, na ktorom  čakajú až do skončenia vystúpenia. Sú dlhoveké  dožívajú sa 15  až 20 rokov  a niekedy ešte  aj vo veku  15 rokov  plodné. V  súčasnosti je  to aj zaujímavý výstavný vták.

Text a foto Dušan Barlík

nasledujte nás