Jed proti hlodavcom

OTÁZKA. Pred takmer dvoma týždňami som vo výbehu pre hydinu začal klásť požerový jed s názvom Rodentic Fast plus určený na ničenie hlodavcov. Tento som mal v mištičke a zastrkával som ho pod drevenú debnu, t. j. na také miesto, aby sa k nemu nemohla dostať hydina. Medzi dnom tej drevenej debny a podlahou je iba taká medzera, ktorá umožňuje pohyb hlodavcov. Lenže, neviem ako to kury dokázali, spolu s kohútom nádobku z debny vytiahli von a zožrali z nej asi 30 - 40 g tejto otravy. Spolu osem sliepok a jeden kohút. Doposiaľ po 8. dňoch na hydine nebadám žiadne negatívne účinky. Avšak pri takej výdatnej znáške akú teraz na konci zimy už majú, ma to mrzí dvojnásobne, lebo neviem či môžem tieto vajcia použiť na konzumáciu. Predpokladám, že nie, teda aspoň určite nejaký čas. Z tejto veci som sa už poučil a jed nechávam pre hlodavce iba na noc a cez deň, keď je už hydina vo výbehu ho odkladám.

Viete mi poradiť čo v tomto prípade robiť, ako napr. preliečiť hydinu, ak je to vôbec potrebné a taktiež čo s konzumáciou vajec?

ODPOVEĎ. Jedy proti hlodavcom zvyčajne obsahujú látku s kumarínovými účinkami (napr. warfarín). Účinok tohto jedu je taký, že spôsobuje vykrvácanie zo slizníc a vnútorných orgánov (hemoragická diatéza). Nakoľko hlodavce, zvlášť potkany sú nedôverčivé, tieto jedy sú teraz pripravované tak, aby pôsobili postupne - až neskoršie sa prejavil ich účinok. Ak hydina nepožrala vysokú dávku a zriedila to iným krmivom, nemusí mať klinické príznaky. Odporúčam podávať hydine vitamín K po dobu 5 - 6 dní, probiotiká PROPOUL a v krmive Humac Natur - je to prírodný prípravok, ktorý adsorbuje toxíny - detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, podporuje regeneráciu črevných klkov. Na regeneráciu pečeňových buniek odporúčam prípravok SILIVET, prípadne striedať s prípravkom NEFROVET - podporí vylučovanie toxínov močom. Na tieto jedy nie sú známe „ochranné lehoty' - nie je známe ako sa tieto látky v organizme distribuujú, či sú obsiahnuté vo vajciach, mäse a ako dlho. V takom prípade sa odporúča nekonzumovať produkty minimálne 28 dní po poslednom podaní látky – to platí pre všetky chemické látky aj lieky, ktoré nemajú určené ochranné lehoty pre daný druh zvierat, resp. pre daný produkt (mäso, vajcia, mlieko, vnútornosti). Vyššie uvedené prírodné prípravky podporia vylúčenie jedov z organizmu.

MVDr. Darina Pospišilová, PhD.

nasledujte nás