Vtáctvo | Labuť čierna
Labuť čierna


Na Slovensku je viacero chovateľov, ktorí sa systematicky venujú chovu a rozmnožovaniu vodného vtáctva, okrem iného aj labutí, medzi nimi aj labutí čiernych. Podmienkou chovu labutí je voda, pretože sú od prírody viazané na vodu a tak chovateľ, ktorí sa chce labutiam venovať, by na svojom pozemku mal mať rybníček a ak ho nemá, mal by ho ešte pred príchodom labutí vybudovať. Jazierko pre labute by malo byť minimálne 1 m hlboké a jeho plocha 5 x 5 m.V okolí jazierka treba vysiať trávu a vysadiť okrasné kríky, niektoré tesne pri vode, aby si medzi nimi mohli pripraviť hniezdo.

Labuť čierna Cygnus atratus patrí medzi najobdivovanejšie a v ostatnom čase najčastejšie chované labute. Pochádza z Austrálie a Tasmánie. Žije aj na Novom Zélande, kam však bola dovezená. Jej sfarbenie je úplne čierne, biele sú len ručné a prvé lakťové letky, zobák je červený, na hornom zobáku je pred koncom biely pásik, dúhovka oka je tiež červená. Je to bylinožravec, požiera vodné rastliny a drobné vodné živočíchy, ale tiež sa pasie na mokradiach a lúkach na pobreží.

Samec je väčší a ťažší ako samica a je výbojnejší. Labute čierne žijú v trvalých pároch. Hniezdo si vytvárajú z hromady vodných rastlín, rákosia, vo voliére aj zo slamy. Samica znesie 5 až 6, ale aj viac vajec so sivozelenou škrupinou a sedia na nich striedavo samica aj samec (uvádza sa aj, že len samica). Inkubácia trvá 36 až 40 dní. Mladé labute majú po vyliahnutí sivé páperie. Vzletné sú vo veku 150 až 170 dní. Pohlavne dospievajú vo veku 2 až 3 roky.

Pokiaľ majú možnosť byť na nezamrznutej vodnej hladine, naša zima im neublíži. Pri chove na umelom jazierku, ktorého hladina zamŕza treba labute čierne na noc zatvárať do miestnosti s vysoko nastlanou slamou, aby nedošlo k omrznutiu plávacích blán. Najlepšie je, ak je ku voliére pristavená drevená komôrka o rozmeroch podlahy 2 x 2 m, vysoká tiež 2 m, do ktorej sa vysoko nastelie slama, lístie seno a labute sa do nej na noc uzavrú. Ráno chovateľ rozbije na jazierku ľadovú vrstvu a vypustí labute do voliéry.

Kŕmia sa podobne ako husi, suchým a máčaným obilím, narezanou mladou trávou, žihľavou, lucernou, obilnými šrotmi, v zime postrúhanou repou, mrkvou, sušenou lucernou, sušenou žihlavou, vysušeným chlebom namočeným vo vode, odporúčajú sa aj špeciálne granule pre vodné vtáctvo (Lundi).

Mláďatá sa kŕmia podobne ako dospelé labute rastlinnou potravou, najprv zmesou ovseného a kukuričného šrotu, nadrobno nasekaného zeleného krmiva, živočíšnu zložku poskytne natvrdo uvarené a nastrúhané slepačie vajce alebo chovateľ využije hotovú kŕmnu zmes (Lundi).

Niektoré páry začínajú hniezdiť už v marci, iné neskôr, niektoré až v septembri. Po vysedení sa o mláďatá spoľahlivo starajú. Nejde tu len o vodenie mláďat, ale aj o starostlivosť o ich perie. Mláďatá nemajú spočiatku funkčnú mazovú žľazu a tak na premastenie ich peria využívajú rodičia svoje mazové žľazy. Okrem toho, mláďatá potrebujú každodenný pobyt na vode spojený s plávaním. Bez vody, len na suchu ich odchovať nemožno.

Text a foto Dušan Barlík