očkovanie proti myxomatóze
OTÁZKA:  Na stránke Vetservisu, kde som našla aj kontakt na Vás, som našla veľa užitočných informácií, keďže som sa vo voľnom čase dala na domáci chov hydiny, oviec a králikov (pre vlastnú potrebu). Snažím sa vytvoriť zvieratám vhodné podmienky, chovať ich prirodzeným spôsobom, vyhnúť sa umelým a chemickým veciam, zabezpečiť prevenciu, skrátka zabezpečiť zvieratám dobrý život a sebe dobré mäso, mlieko a vajcia.
Chcela by som Vás však poprosiť, ak je to možné, o radu. Mám malých králičkov a dilemu, či ich očkovať proti myxomatóze. Ja ich očkovať nechcem vôbec, ale podľa informácií zo svojho okolia vraj všetci očkujú a vraj bez očkovania mi zvieratá s veľkou pravdepodobnosťou ochorejú. Zvieratá sú vo veľkom vetranom priestore spolu, okná sú zabezpečné sieťkou, sú na podstielke, majú tam búdky, preliezky, miesta na schovanie, dávam im preventívne Propoul, Humac, Citroenzymix, čistíme im priestor každý druhý deň, dostávajú stravu ako má byť, čistú vodu, asi sa majú u nás dobre. Prosím Vás o radu, dajú sa úspešne chovať králiky bez očkovania alebo nie?  
Ďakujem za odpoveď, s pozdravom R. G.

ODPOVEĎ: Vždy sa poteším, ak spoznám niekoho, kto má takýto prístup k chovu zvierat ako vy. Na našej stránke sú v odseku „projekt“ príručky pre chopvateľov hydiny a králikov. Tie vás môžu usmerniť, ak máte nejaký problém.
Čo sa týka vakcinácie proti myxomatóze, je potrebné zvážiť viac faktorov, zvlášť  výskyt komárov, ktoré sú hlavnými prenášačmi choroby. Tento rok zatiaľ vyzerá, že bude suchý, nepredpokladám premnoženie komárov. Ak máte možnosť, odporúčam zaobstarať si perličky. Tieto chovať v okolí králikárne, prípadne vpustiť ich aj dnu, ak je to možné. Vychytajú všetok hmyz. Je to veľmi účinná biologická ochrana proti hmyzu, nielen ochrana zvierat, ale dajú sa využiť aj v sadoch, kde sa nemusí robiť postrek proti škodcom...
Ďalším faktorom, ktorý je potrebné zváži je plemeno, ktoré chováte. Veľmi prešľachtené plemená sú viac vnímavé na rôzne choroby. Dôležité je aj podávať zvieratám dostatočné množstvo kvalitného sena, prípradne ohryzovať konáre, mrkvu,... dostatok čerstvej pitnej vody, neprekrmovať granulami a zrninami hlavne v lete.  V čase letných horúčav zabezpečiť dostatočné vetranie, ale nie prievan. Na prevenciu tepelného stresu, ktorý je u králikov významným imunosupresívnym faktorom, odporúčam podávať prípravok CARNIFARM.
MVDr. Darina Pospišilová, PhD.
Vetservis, spol. s r. o.  
pospisilova@vetservis.sk
nasledujte nás