Plemená morčiat – časť 2. - anglické hladké saténové

V poradí druhým plemenom morčiat, ktorému sa budeme venovať v našom seriáli je anglické hladké so saténovou srsťou. Saténová srsť je jednou z mutácii, ktorá sa vyskytla v priebehu šľachtenia jednotlivých druhov zvierat a v súčasnosti ide o veľmi populárnu štruktúru srsti. Zo skupiny malých domácich zvierat sa saténová srsť vyskytuje u králikov, myší a samozrejme ušľachtilých morčiat.

Mimoriadnej popularite sa saténové hladké morčatá tešia hlavne v posledných rokoch. Prvé importy takýchto morčiat sa na naše územie realizovali z Dánska, Nemecka a hlavne z Českej republiky. Špecialitou saténovej srsti je mimoriadny lesk, ktorý dosahuje srsť na priamom svetle. Pri detailnom pozorovaní sa zistilo, že saténový chĺpok je po dĺžke dutý a preto tak intenzívne odráža svetelné lúče. Saténový gén je voči génu normálnej srsti recesívny.

Pri všetkej kráse a jedinečnosti tejto štruktúry srsti sa v priebehu šľachtenia saténových morčiat objavilo aj pár otáznikov. V Nemecku sa objavilo podozrenie, že saténový gén so sebou nesie vlohu pre ochorenie kostí – osteodystrofia. Výskum, ktorý sa vykonal na univerzite v Berlíne zatiaľ tieto dohady ani nepotvrdil ani nevyvrátil. Možno aj z tohto dôvodu sa časť nemeckých chovateľov saténových morčiat vzdala skupiny svojich ,,saténakov“ a venuje sa chovu morčiat s inou štruktúrou srsti.

Saténový gén:

Sn Sn – normálna srsť

Sn sn – normálna srsť s génom pre saténovú srsť

sn sn – saténová srsť

Posudzovanie:

Pozícia č. 1 – typ a stavba

V pozícii číslo jeden typ a stavba sa hodnotí celková stavba tela – šírka a mohutnosť ramien, dĺžka tela, šírka tela, utváranie panvy a končatín. Prednosť majú silné, primerane dlhé, no zavalité a široké morčatá. Plemeno anglické hladké so saténovou srsťou je typovým plemenom, to znamená, že ide o plemeno so silnou stavbou tela a dobrým osvalením. No jedince tohto plemena nie sú až tak typové ako anglické hladké s normálnou srsťou a na výstavách sa objavujú aj jedince s príliš dlhým, úzkym telom, prípadne s chybami utvárania končatín alebo panvy.

Pozícia č. 2 – hlava, oči, ušnice

V druhej pozícii sa pozornosť upriamuje na tvar, šírku, hĺbku a mohutnosť hlavy, veľkosť, tvar a pozíciu oči a veľkosť, postavenie a utváranie ušníc. Hlava by mala byť primerane veľká, dostatočne široká s pekným zaoblením. Na výstavách sa trestajú jedince s príliš malou, úzkou alebo plochou hlavou. Oči sú u výstavných morčiat veľké, guľaté, vypuklé, no v rámci miery. Ušnice sú veľké, klopené, ideálne bez poškodenia, zálomkov a iných deformácii.

Pozícia č. 3 – hustota a dĺžka srsti

V tejto pozícia sa posudzovatelia zameriavajú na hustotu osrstenia na celom tele a na dĺžku srsti. Hustota by mala byť takmer na celom povrchu tela rovnomerná bez holých miest. Dĺžka srsti je rovnaká ako u anglických hladkých s normálnou srsťou, t. j. tri centimetre.

Pozícia č. 4 – štruktúra srsti

Vzhľadom na mimoriadnu dôležitosť kvality srsti u saténových morčiat je samostatná pozícia venovaná štruktúre saténovej srsti. Srsť by mala byť priliehavá a na celom povrchu tela smerovať od hlavy dozadu. U niektorých jedincov sa vyskytuje padajúca srsť na bokoch alebo na hlave. Táto chyba je u saténových morčiat trestaná strhnutím bodov alebo výlukou ak ide o výraznú zmenu smerovania srsti.

Pozícia č. 5 – lesk

Veľký doraz sa pri saténových morčatách kladie na intenzitu lesku, ktorý je typický pre túto štruktúru srsti. Najlepšie sa dá intenzita lesku posúdiť na priamom dennom svetle, kde sa slnečné lúče odrážajú od dutých saténových chĺpkov. Veľmi dobre je vidieť saténový lesk na hlave, kde je srsť o niečo kratšia. U niektorých morčiat sa vyskytuje menšia intenzita saténového lesku, za čo sú morčatá trestané zrážkou bodov.

Pozícia č. 6 – farba

Anglické hladké so saténovou srsťou sa chovajú v rovnakých farbách ako anglické hladké s normálnou srsťou. U nás a v susednej Českej republike sa najväčšiemu záujmu tešia biele, krémové, buff a červené, ale objavujú sa aj strieborné, zlaté, či vo farbe fox alebo tan. Z genetického hľadiska je možné vyšľachtiť saténové morčatá vo všetkých farbách, v akých sa  morčatá chovajú.

Pozícia č. 7 – kondícia a prezentácia

V poslednej pozícii sa hodnotí zdravotný stav morčaťa, jeho kondícia, prezentácia na výstave, čistota a úprava. Morča by malo byť na výstave čisté, bez vonkajších parazitov, plesní či iných ochorení kože. Pazúriky majú byť primerane skrátené, mazová žľaza, ušnice a pohlavie by malo byť vyčistené. Morča by sa malo pri posúdení primerane predviesť vo výstavnej pozícii a nemalo by byť príliš plaché alebo bojazlivé.


Morča saténové biele. (11)                                                     Saténové buff. (12)

Saténové buff (13)V popredí saténové buff, uprostred anglické biele tmavooké, vľavo anglický crested krémový. (14)

Saténové biele tmavooké. (15)                                               Saténové krémové. (16)

Saténové krémové mláďa. (17)

Text MVDr. Peter Supuka a MVDr. Anna Supuková

Foto Bc. Martin Supuka a Bára Matějovcová – CHS Marsyas

Kontakt:

Chovateľská stanica Cavia Secret

supuka.peter@gmail.com

www.supuka.sk

nasledujte nás