Výživa a kŕmenie | PODPORNÉ LÁTKY V CHOVE DOMÁCICH ZVIERAT
PODPORNÉ LÁTKY V CHOVE DOMÁCICH ZVIERAT

                                                                                                                                                                                                                             Vložené 02.03.2020

Podporné látky, ktorým sa v tomto príspevku venujem, sú veľmi rôznorodé látky, avšak  veľmi dôležité pre správnu činnosť jednotlivých orgánov, ich súhru, činnosť celého organizmu, distribúciu a využitie živín. Sú to látky, ktoré najrôznejším spôsobom ovplyvňujú činnosť celého organizmus. Veľmi často sú to látky, ktoré majú priaznivý účinok na živočíchy buď priamym podporným účinkom (vitamíny, mikroprvky...), potláčaním negatívnych vplyvov (antibiotiká, probiotiká...), podporou životaschopnosti a odolnosti (probiotiká, prebiotiká...) alebo podporou obranných mechanizmov v tele (homeopatiká).





Brahmanka žltá kolumbia čierna 1,0, č. 765/13-A-27-SK, 95 b, čestná cena, Košice.

Tieto látky si živočíchy zabezpečujú pri neobmedzenom pohybe z rozličných zdrojov. V chove hospodárskych zvierat  je však pohyb a tým aj prístup k nim veľmi obmedzený a tak potrebné látky musíme zvieratám predkladať v krmive. Väčšinou podporné látky nepatria ku klasickým živinám, zvyčajne nie sú nositeľmi energie, aj keď sa niektoré podieľajú na energetickom metabolizme. Sú však veľmi dôležité pre aktívne budovanie zdravia.  

Pre ich rôznorodosť je ťažké ich jednoznačne zatriediť. Mnohé pôsobia viacerými spôsobmi v tele živočíchov. Môžeme ich rozdeliť z niektorých hľadísk,  napr. na prírodné alebo umelé -  vytvorené človekom. Podľa obsahu niektorých látok ich delíme na vitamíny, minerálne látky, prípadne kombinované. Často sú to látky chemické, jednoduchého zloženia, prípadne biologicky aktívne. Z týchto dôvodov je aj moje triedenie nepresné.   

LIEČIVÉ RASTLINY

V našej prírode ich máme nepreberné množstvo. Mama  vravievala: „Pán Boh nám dal bylinky na každú chorobu“. Postupne s vekom jej vždy viac a viac dávam za pravdu. Tieto rastliny obsahujú veľa biologicky aktívnych látok od úplne jednoduchých až po veľmi zložité organické látky. Sú schopné ovplyvňovať činnosť jednotlivých orgánov a orgánových sústav (glykozidy z náprstníka ovplyvňujú  činnosť srdca, kumaríny majú protizrážavý účinok, horčiny zlepšujú činnosť tráviacich orgánov a mnohé ďalšie). Majú málo alebo žiadny nepriaznivý účinok na rozdiel od farmakologicky vyrábaných liekov. Ich účinok sa zvyčajne prejaví pri dlhodobejšom podávaní. Ich použitie si vyžaduje veľa vedomostí z botaniky a ľudového liečiteľstva a najmä skúseností. O ich použití je pomerne veľa publikácií. Ak majú domáce zvieratá voľný pohyb, vedia si ich samé vyhľadať. U zvierat existuje takzvaná „vedomá samoliečba“. Zvieratá vedia, ktoré rastliny alebo látky, majú vyhľadať, aby sa vyliečili. Je možné ich použiť vo forme čajov, záparov, výluhov a podobne. Pri hnačkách zvyknem používať myší chvostík, odvar z dubovej kôry, mrkvy a mäty. Pri dýchacích problémoch čaj z kvetov podbeľa a bazy. Pri zdutí králikov sa mi osvedčilo podávanie zeleného harmančeka. Odvar harmančeka používam na výplach očí pri rozličných zápaloch a slzeniach. Často som ho používal v chove králikov. 

 

Ďalšie liečivé rastliny: lopúch väčší, mäta pieporná, materina dúška, rumanček pravý, medovka, repík a mnohé ďalšie. O ich účinkoch sa môžeme viac dozvedieť z rozličných publikácií o liečivých rastlinách. Je viacero možností, ako ich podať. Najjednoduchšie je podávať ich čerstvé, nadrobno nakrájané do samostatného kŕmidla. Králikom podávame rastliny celé, ale až po patričnom návyku, aby nedošlo k zdutiu. Hydine  nakrájané do vlhkých miešaníc alebo priamo, holubom priamo do misky, ale je potrebný návyk. Nevýhodou je, že tieto rastliny nerastú vždy  počas celého roka. Dajú sa sušiť, ale zvieratá ich menej rady prijímajú. Druhou možnosťou je podávanie čajov a odvarov, čo si však vyžaduje viac času na prípravu. Ja rád používam u hydiny do vlhkých miešaníc k žihľave mätu. medovku, rumanček, štiav a lopúch. Holubom ich podávam čerstvé na drobno narezané. Voľne pustená hydina a holuby si vedia veľa bylín nájsť samé, ak im to umožníme.

Dubová kôra – dub letný Quercus robur - odvar je veľmi účinný pri liečbe hnačiek u všetkých druhov zvierat. Odvar sa pripravuje varením jednej lyžice kôry v 1 l vody asi 10 minút. Po vychladnutí sa podáva namiesto pitnej vody 5 – 6 dní. Má výborný protihnačkový efekt. Lepší efekt je u cicavcov, slabší u vtákov. Odvar má mierne trpkú chuť  pre obsah trieslovín a zvieratá si na neho musia zvyknúť. Práve triesloviny u cicavcov podporujú lepšiu produkciu tráviacich štiav a zlepšujú činnosť tráviacich orgánov.

Vŕba – čerstvé výhonky sapoužívajú veľmi často u králikov na doplnenie kŕmnej dávky o vlákninu a triesloviny, ako prevencia hnačky a slúži aj na obrusovanie zubov. Niektorí ho nazývajú ohryz alebo letnina. Obsahuje saliciláty, ktoré znižujú telesnú teplotu a majú veľa ďalších pozitívnych účinkov, najmä na srdcovocievny systém. Práve z vŕby ho Američania izolovali a  vytvorili po druhej svetovej vojne zázračný liek „Acylpirín. Neodporúčam  podávať ju vo väčšom množstve dojčiacim samiciam, lebo znižuje produkciu mlieka. Ostatným kategóriám králikov vrelo odporúčam. Brzdí rozvoj kokcidiózy. Obľubujú ju aj kozy. Na ohryz pre králiky môžeme podať aj mladé výhonky všetkých ovocných stromov, agátu, trnky a v zime aj ihličnanov. Je možné ich sušiť s listami alebo bez. Treba však dávať pozor na použitie jedovatých  rastlín.

ZELENINA

Zelenina s antibakteriálnym účinkom

Cibuľa, chren, cesnak. Sú to látky s vysokým obsahom antibakteriálnych látok zvaných  fytoncidy. Používajú sa rozličným spôsobom. Cesnak sa podáva holubom a sliepkam v strúčikoch pre jeho protiparazitárny účinok, ktorý využívali najmä starí holubári. Veľkým holubom môžeme podať celý menší strúčik cesnaku. Malým holubom podávame polovičku, alebo menšiu časť strúčika vo veľkosti kukurice. Hydine môžeme podať aj väčší strúčik. Podávame ho jednorazovo alebo dva až tri dni po sebe. Cesnak znižuje krvný tlak, čo často využívame. Negatívom je jeho zápach. Znižovanie krvného tlaku u zvierat nie je prebádané. Králikári používajú výluh z cesnaku a cibule. Tri veľké cibule a tri hlávky cesnaku pokrájajú a nechajú vylúhovať v 2 litroch vody. Tento výluh potom riedia s napájacou vodou v rozličnom pomere od 1 : 10 – 1 : 30. Každý má svoj vlastný pomer. Vyrábajú sa aj cesnakové tablety. Ja používam cesnakové tablety u holubov keď sa objavia nejaké ľahké príznaky ochorenia. Chren má veľmi dobrý účinok proti kašľu. Preventívne podávam holubom jedenkrát týždenne nadrobno nakrájané listy chrenu a cibule s ostatnými rastlinami.

Zelenina ako zdroj karoténov a prírodných farbív

Do tejto skupiny môžeme zaradiť mrkvu, sladkú červenú papriku, cviklu, lucernovú múčku a ďalšie, ktoré obsahujú karotény a karotenoidy. Tieto sú provitamínom, ktorý je potrebný pre tvorbu vitamínu A. S luteinoidmi sa používajú na vyfarbenie peria kanárikov, behákov u hydiny  a  vaječného žĺtka. Pri skrmovaní lucernovej múčky treba dávať pozor na celkové množstvo, lebo okrem iného obsahuje aj fytoestrogény, ktoré môžu potláčať  priebeh ruje u cicavcov. Neovplyvnia síce sfarbenie tak rýchlo a kvalitne ako priemyselné farbivá, ktoré sú v súčasnosti  také populárne v chove kanárikov.  

Zelenina so stimulačným účinkom

Zeler - bežná zelenina, ktorej vňať a buľvy sa pomerne často používajú na zlepšenie ochoty páriť sa u králikov. Podával som ho v malom množstve 3 - 4 dni pred plánovaným párením králikov najmä v zime a skorej jari. Obdobný efekt dáva aj  petržlen. Zeler pôsobí pozitívne u samcov a petržlen u samíc. 

ZELENÉ KRMIVO

Sem môžeme zaradiť všetko zelené od trávy, cez listy a stonky bylín až po listy stromov a krov. Je možné ho používať pre rôzne druhy zvierat. Výhodou zeleného kŕmenia je práve obsah biologicky aktívnych látok, ktoré pri akomkoľvek ďalšom konzervovaní (senážovanie, silážovanie, sušenie...) sú v nejakej miere degradované. U bylinožravcov a husí je hlavnou časťou kŕmnej dávky. Je zdrojom najmä dusíkatých látok (mladé porasty), pričom ich objem je závislý od druhovej skladby. Najbohatšie sú ďatelinoviny a niektoré buriny (láskavec, žihľava). Najmenej ich obsahujú staré rastliny. Pre zdravý vývoj zvierat je potrebná pestrá druhová skladba, čím sa zvyšuje výskyt rôznych podporných až liečivých látok.

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia som niekoľko rokov po sebe vypustil v lete na dva až tri  mesiace 15 až 25 mladých králikov jedného pohlavia do oploteného sadu, kde pribrali po 1,5 – 2 kg.  Nikdy som s nimi nemal  zdravotné problémy. Tento trávny porast mal však veľmi pestrú skladbu s viacerými liečivými rastlinami.

U moriek a pižmových kačíc môže zelené krmivo tvoriť až 30 % kŕmnej dávky. Sliepky a holuby zelené krmivo konzumujú v malých množstvách na ochutenie kŕmnej dávky a príjem rôznych vitamínov a účinných látok. Jeden i viackrát týždenne nakrájam lopúch, lucernu, ďatelinu, myší chvostík, štiav lúčny, žihľavu, listy černice, maliny, púpavu, galinsongu, kuračku a ďalšie. Tieto narežem na drobno alebo ich zviažem do otiepky a zavesím vo voliére sliepkam alebo do holubníka. Môžeme ju položiť na zem a zaťažiť, čo je však málo hygienické. Zvieratá si našklbú koľko potrebujú a majú aj zábavu na časť dňa. Trávu holubom nepodávam. Niektorí chovatelia podávajú celé časti trávnika, ktoré si holuby a sliepky ozobávajú. Dôležité je podávať ich čerstvé, bez chemických postrekov, bez hnojenia trusom domácich zvierat. U holubov, sliepok, kačíc a moriek nikdy nemá slúžiť ako náhrada jadrového krmiva. Je to len krmivo na ochutenie  a obohatenie  kŕmnej dávky, zabezpečenie vitamínov, vlákniny a rozličných biologicky aktívnych látok. Husi, pižmové kačice a králiky  môžu  konzumovať  zelenú hmotu formou pastvy. Môže sa dávkovať (klietky na vypásanie trávy, oplôtky, ... ) alebo voľným pustením na pastvu. U králikov som zistil, že pri kŕmení zeleným krmivom sú živšie, majú „iskru v oku“. Najmä ak dostávajú zelené krmivo z prirodzených lúk, kde je bohatá a pestrá druhová skladba. Pre bylinožravce je to ideálny a prirodzený zdroj živín, najmä dusíkatých látok, vitamínov a v neposlednom rade aj rozličných farbív. Je však potrebné dodávať energeticky bohatšie krmivá na vyváženie kŕmnej dávky (pomer dusíka a energie). Sliepky s možnosťou pastvy znášajú vajíčka s pekne vyfarbeným oranžovým žĺtkom. Často však mladé, rýchlorastúce rastliny spôsobujú tráviace problémy, a to najmä pre nízky obsah vlákniny a vysoký obsah dusíkatých látok. Preto je potrebný návyk na kŕmenie „na zeleno“ a ranný prídavok sena, prípadne iného suchého objemového  krmiva.  

Žihľava, pŕhľava dvojdomá Urtica dioica. Je to mohutná rastlina rastúca na pôdach s vyšším obsahom dusíka. Pomenovanie dostala podľa schopnosti popŕhliť. Obsahuje pomerne veľa dusíkatých látok, čím sa vyrovná lucerne a ďateline. Obsahuje však pomerne veľa vlákniny, najmä po období kvitnutia, pomerne veľa kremíka, glykozidy,  triesloviny, kyselinu mravčiu, askorbovú a niektoré vitamíny. Podávam ju holubom v malom množstve nakrájanú na drobno. Pred krájaním ju pomačkám  v plastovom vrecku, kedy stráca pŕhlivú schopnosť. Odpozoroval som to od Ing. Miloša Supuku. Kurčatám ju podávam od veku od 1 mesiac v čerstvom stave vo forme vlhkej miešanky. Okrem uvedených látok si na nej cením vyšší obsah vlákniny, ktorý dráždi črevo kurčiat k vyššej aktivite. Vyhnem sa tak najmä klostridióze hydiny. Obľubujú ju aj morky, husi a kačice. Sušením ju konzervujeme na zimné obdobie.

Naklíčené zrniny – veľmi často sa používajú na „zobudenie“ zvierat po zime. Nie sú to už obilniny, ale ešte ani zelené krmivo. Najčastejšie ho  využívajú chovatelia exotických vtákov, holubov a hydiny. Takéto krmivo je výborným a lacným zdrojom vitamínu E. Má vplyv na tvorbu pohlavných hormónov a na tvorbu kožných derivátov spolu so zinkom (srsť a perie). Naklíčením sa zvyšuje aj stráviteľnosť a využiteľnosť živín. Samozrejme, že naklíčené zrniny rýchlo podliehajú kazeniu, najmä hnitiu, plesniveniu a kysnutiu. Takto poškodené krmivo spôsobuje hnačky a niekedy aj úhyny. Preto si ho nikdy nepripravujeme do zásoby, ale priebežne skrmujeme. Zvieratá si na naklíčené krmivo musia zvyknúť. Králikom však veľmi nechutí.

PODPORNÉ LÁTKY PRÍRODNÉHO PÔVODU

Škorica – zomleté „sladké drievko“. Je to olúpaná kôra škoricovníka. Všetci poznáme jej výraznú chuť. Je dokázané, že má prebiotický účinok (podporuje v tele množenie a rast probiotických baktérií aj  vylučovanie žalúdočných štiav, ktoré obmedzujú množstvo negatívnych bakteriálnych kmeňov v tráviacej sústave. Preto raz za čas nezaškodí  pridať ju do krmiva najmä hydine a holubom. Nemám vyskúšané, ako by reagovali na tento doplnok králiky. Niektoré hnačky bakteriálneho pôvodu dokáže zvládnuť. S jej podávaním mám pomerne slabé skúsenosti. Najnovšie sa jej pripisuje veľmi dôležitý účinok pri metabolizme cukrov (diabetes). Podobne účinkuje pálivá paprika a oregano. Všetky tri výťažky rastlín boli použité na VÚŽV v Nitre pri chove králikov s dobrým antibakteriálnym účinkom. V kŕmnych dávkach boli použité v nízkych koncentráciách.  Nahradili nimi antibiotiká.

Oregano – pamajorán obyčajný Origanum vulgare –je divorastúca trvalka vysoká až 1 m. Jej vňať dobre pôsobí proti zápalom horných dýchacích ciest a tráviacej sústavy. V poslednom čase sa často používa vo forme olejov, odvaru, alebo záparu. Často ho využívajú chovatelia holubov ako podporný prípravok. Niektorí si chov holubov bez neho nevedia ani predstaviť. 
  

Muškátový orech  Myristica sp. má veľmi široké použitie napr. v kulinárstve, je to zdroj éterických olejov. Používa sa ako základ sirupov proti kašľu. Má známy antibakteriálny účinok. Využíva sa najmä pri liečbe úplavice u ľudí a je popísaný aj dobrý účinok pri hnačkách teliat.    

Čakanka – využíva sa na výrobu bezkofeínových káv. Jej efekt je v obsahu  inulínov. Sú to zložité cukry, ktoré pôsobia ako prebiotikum. Pri pohybe tráviacou sústavou na svoje voľné konce molekúl naviažu príchytky fakultatívne patogénnych kmeňov mikroorganizmov a tak ich eliminujú od usadenia sa na črevnej stene a umožnia ju kolonizovať probiotickým kmeňom. Vyššiu hladinu inulínov má tepelne spracovaná čakanka.

CHEMICKÉ LÁTKY

Minerálne latky – predstavujú rôzne chemické prvky nevyhnutné pre život zvierat, vrátane človeka. Napr. pre cicavce je nevyhnutných vyše 20 rôznych chemických prvkov. Okrem základných bioprvkov, ako sú uhlík, vodík, dusík, a kyslík, ktoré sú súčasťou všetkých bežných organických zlúčenín, sú to tzv. makroprvky - makroelementy (vápnik, fosfor, draslík, síra, sodík, chlór, horčík, železo, ...). Ďalšie sú potrebné len v stopových množstvách. Nazývame ich mikroprvky - mikroelementy (kobalt, meď, zinok, molybdén, jód, selén, mangán, ...). Význam niektorých ďalších prvkov, resp. ich  funkcia a vplyv na zdravie zvierat nie je celkom úplne prebádaný (chróm, bór, arzén, kremík). Základným zdrojom minerálov v prírode je pôda a voda. Cez rastliny a živočíchy sa dostávajú do potravinového reťazca. Geofágia (požieranie pôdy) je už veľa krát popísané správanie zvierat, ktoré si aktívne vyhľadávajú  a konzumujú hlinu so zvýšeným  obsahom niektorých prvkov. Na tomto princípe funguje aj používanie a obľúbenosť lizov pri hospodárskych zvieratách aj poľovnej zvery. Pri malých zvieratách sú zdrojom makro a mikroelementov hlavne priemyselne vyrábané kombinované minerálne prísady, ktoré rozoberiem inokedy. Ja ich používam na výrobu gritu pre moje brahmanky. Tieto majú značne vyššiu potrebu minerálnych látok, ako ostatné menšie plemená sliepok. Stráviteľnosť vápnika a fosforu je u hydiny 50 %, preto musí nosnica obrazne prijať škrupinu z dvoch vajec na vytvorenie jednej. Taktiež ich používam pri výrobe gritu pre moje východoslovenské kotrmeliaky.

Manganistan draselný – hypermangán je kryštalická látka fialovo čiernej farby, ktorá sa dobre rozpúšťa vo vode na fialový roztok. Intenzita farby je úmerná koncentrácii. Na svetle sa rozkladá. Najčastejšie sa používa na dezinfekciu pre svoje oxidačné vlastnosti. V chove zvierat má viacero použití. Na dezinfekciu pitnej vody sa používa vo forme svetlo fialového roztoku. Koncentrovanejšie roztoky je možno použiť na dezinfekciu napájačiek a kŕmidiel. Pri styku s pokožkou ju popáli a vzniknú tmavo hnedé miesta. Súčasne slúži ako zdroj mangánu, potrebného na stavbu pohlavných hormónov, pri metabolizme a na tvorbu chrupaviek. Podávam ho v pitnej vode dva až tri krát mesačne holubom a hydine.

Horká soľ – síran horečnatý. Chovatelia dobytka ju dobre poznajú. Je to biela kryštalická  látka používaná ako liek na zlepšenie činnosti predžalúdkov, alebo pri väčších dávkach ako preháňadlo. Vzhľadom k jej horkej chuti pri malých dávkach podporuje činnosť tráviacej sústavy, najmä produkciu tráviacich štiav, pečene a podporuje chuť do krmiva. Pôsobí aj ako pufer na udržiavanie stabilného pH v predžalúdkoch prežúvavcov. Po podaní nedochádza k výkyvom pH v čase naplnenia predžalúdkov a vyprázdňovania pri trávení. Ja ju používam v odchove kurčiat. Pridávam ju do vlhkej miešanice jeden až dvakrát týždenne v množstve 1 čajová lyžička na 3 kg miešanice.

 

         

  Biely východoslovenský kotrmeliak 1,0, 95 b,                Východoslovenský kotrmeliak, chovná holubica
  z chovu zosnulého Imricha Konkoľa z Prešova.             čierna fŕkaná č. 383/05-C, ocenená viackrát 94 a 95 b,
                                                                                          výborná akrobatka, členka víťazného kŕdľa pretekov
                                                                                          východoslovenských kotrmeliakov v roku 2005,
                                                                                          chov. MVDr. Jozef Tirpák.

Modrá skalica - síran meďnatý. Je to kryštalická látka jasnej modrej farby. Používajú ju veľmi často záhradkári na postrek viniča a kríkov napr. proti múčnatke. Vo väčšom množstve je jedovatá, preto treba opatrnosť pri používaní. Meď v nej obsiahnutá je potrebná pre organizmus v malom množstve na tvorbu hormónov. Ja ju požívam v odchove hydiny jeden krát mesačne v množstve asi pol gramu na jednu dávku vlhkej miešanice. Používa sa ako prostriedok na tlmenie hnačiek počas paramyxovirózy holubov – 0,5 g = na špičku noža do 1 l vody počas 2-3 dní.

Kuchynská soľ - chlorid sódny. Je to pre život dôležitá, hygroskopická látka. Organizmus každého živého tvora obsahuje 0,89 % roztok tejto soli vo svojich tekutinách. Znížený obsah v krmive spôsobuje rôzne zdravotné problémy od nechutenstva až po zníženie výkonnosti a úžitkovosti. Vtáci lepšie znášajú jej nedostatok, ale sú aj viac náchylné na otravu. Túto spôsobí príjem soli v množstve nad 4 %  v kŕmnej dávke jednorázovo. Cicavce vyššiu hladinu soli lepšie znášajú, ale potrebujú dostatok vody na jej zriedenie. Výsledkom je však pomerne silná hnačka. Kuchynskú soľ pri chove hydiny nepoužívam. Táto je obsiahnutá v kompletných kŕmnych zmesiach, ktoré používam pri chove a odchove. V chove holubov používam kusovú kamennú kŕmnu soľ, ktorú majú k dispozícii počas celého roka. Problémom je akurát obdobie jesene a zimy, kedy je vysoká vzdušná vlhkosť a soľ pohlcuje vodu. Ak zvieratá nemajú soľ, vyhľadávajú moč od cicavcov, prípadne iné soli (ozobávajú zeminu po umelých hnojivách, čo spôsobuje plošné otravy zvierat). V mojom mladom veku doporučovali  starí chovatelia králikov, na zlepšenie párenia samíc posolený chlieb. V tej dobe mali králiky nedostatok soli. V terajšej dobe je soľ primiešavaná do kŕmnych zmesí. Väčšina prijatých krmív obsahuje vyššie hladiny draslíka. Aby v tele dobre pracovalo trávenie, je potrebné udržiavať správny pomer medzi sodíkom a draslíkom. Kuchynská soľ je zdrojom  sodíka. Jej väčší obsah v krmive však mení osmotické tlaky v tráviacej sústave – zvieratá začnú veľmi piť viac vody a následne dôjde k hnačkám. Ideálne je, ak zvieratá si doplnia sodík z kamennej soli lízaním. Soľ dopĺňa aj hladinu chlóru, potrebného na tvorbu kyseliny soľnej, ktorá je hlavnou zložkou tráviacich štiav v žalúdku.

Sóda bikarbóna – hydrogén uhličitan sódny. Pre činnosť organizmu je veľmi dôležitá. Patrí do skupiny pufrov, čiže udržiava správne pH a dopĺňa ióny na udržanie acidobázickej  rovnováhy.  Ja ju využívam v chove všetkých druhov zvierat ako liek na udržanie správneho pH, najmä pri liečbe hnačky. U hydiny ju pridávam do vlhkej miešanice vždy, keď mi to napadne, čo je dva až trikrát týždenne v množstve asi jedna čajová lyžička. Je možné ju pridávať aj do vody v množstve jednej čajovej lyžičky na 0,5 litra vody. U holubov je podávanie jednoduchšie. Nasypem sódu do mištičky a predložím holubom. Niekedy ju vôbec neberú a niekedy sa jej nevedia nasýtiť. Je to rýchlejší pufer ako oxid horečnatý, ale aj rýchlejšie sa v tele minie,  preto ho treba pravidelne v  tele dopĺňať. 

POTRAVINY A PRÍPRAVKY PRE ĽUDÍ  POUŽITEĽNÉ AJ PRE ZVIERATÁ

Glukóza, med – glukóza sa predáva s označením Glukopur. Oba obsahujú ľahko rozpustné cukry, ktoré za krátky čas do organizmu prinesú veľa energie. Je to síce čistá energia, ale na okamžité, efektívne doplnenie energie je lepší lecitím, lebo ten priamo prestúpi do buniek a tam sa spáli v mitochondriách. Energia z glukózy sa musí preniesť na väzby ATP  (adenozíntrifosfát). Chovatelia holubov ich dávajú po tréningu, alebo po preteku. Ja ich používam pri liečbe chorých a vyčerpaných zvierat. Podanie roztoku glukózy, alebo medu vzpruží organizmus a dá sa naštartovať do prijímania potravy. Na holuba podám asi 10 g glukózy rozpustenej vo vode so štipkou soli a 5 g sódy a podávam striekačkou priamo do hrvoľa jeden až trikrát denne. Pre zdravé holuby ich nepoužívam.

V minulosti sa používala včelia materská kašička, ako prírodný doping pre poštové holuby pred pretekmi.

Slnečnicový olej – informáciu o jeho praktickom využití mám už dávnejšie od MVDr. Jozefa Koreňa, ktorý ako študent veteriny ho videl bežne používať na holubníku známeho chovateľa poštových holubov Imricha Peka z Košíc, zvaného „Peko báči“. Olej je zdrojom ľahko využiteľnej energie, nasýtených a nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú potrebné pre správnu činnosť nervového systému; vitamínov rozpustných v tukoch. Pri podaní väčšieho množstva však môže vyvolať hnačku. Ja podávam 0,5 dcl na 2 kg zrnín. Krmivo by malo byť bezprašné. U sliepok ho používam v odchove v rovnakom množstve jeden krát za dva týždne. Je možné použiť aj iné oleje ako ľanový, repkový, olivový a podobne. Na takto zvlhčené krmivo môžeme aplikovať rozličné minerálne, podporné látky, probiotiká, práškové lieky a mnohé ďalšie. Oleje vo všeobecnosti sú najkoncentrovanejšou energiou v kg sušiny. Tuky v 1 kg sušiny obsahujú 30 MJ energie, alkoholy 25 MJ, cukry 19 MJ, organické kyseliny 11 MJ. Preto tak dobre fungujú aj pri malých množstvách. Živočíšne tuky nemusia byť  vždy dobre stráviteľné, preto u niektorých druhov zvierat používame radšej oleje.
 

Prírodný tuk – bravčová masť a hovädzí lojsa dá veľmi dobre použiť na prikrmovanie prezimujúcich voľne lietajúcich vtákov. Taktiež aj k vonkajšiemu ošetreniu ako prevencia pred vznikom otlakov behákov u starších kohútov a sliepok. Samozrejme v súčinnosti s úpravou podstielky. Takisto sa dá použiť aj na ochranu hrebeňov pred omrznutím hlavne u kohútov, ale aj sliepok nosivých plemien počas mrazivých dní.  Dá sa použiť aj na prípravu kúr na výstavu pri ošetrení hrebeňa, tváre, lalokov a behákov. Lepší efekt dáva ošetrenie stolovým olejom.  Taktiež je možné ho použiť pri dojení kôz k masáži vemena.  

Droždie – sú to kultúrne kvasinky, ktoré pri rozmnožovaní tvoria veľké množstvo vitamínov rady „B“. Jeho podávanie nie je potrebné  u zvierat s dobre fungujúcim tráviacim systémom, ale u zvierat trvalo voliérovaných bez výbehu. U prežúvavcov sa používa drožďovanie na tzv. schutňovanie objemového krmiva a  zvyšovanie stráviteľnosti. Navyše kvasinky pomáhajú minúť kyslík v bachore a tak navodia lepšie podmienky na život nálevníkov a tým pomáhajú k zlepšeniu trávenia. Zároveň sú to organizmy ľahko stráviteľné. Pri dobrom kŕmení dokáže bachor dospelého dobytky vyprodukovať až 1,5 kg kvalitnej bakteriálnej bielkoviny. 

Magi – tekuté korenie. Je špecifické korenie, ktoré má viacero zložiek. Jedným z nich je hydrolyzát častí živočíšnych tiel, ktorý je zdrojom špecifických látok, jódu, ktoré sa dajú využiť pri prevencii a spolu s ďalšími zásahmi aj v liečbe ozobávania peria a kanibalizmu. 

PODPORNÉ PRÍPRAVKY PRIEMYSELNE VYRÁBANÉ

Humínové kyseliny – pomerne nový objav na liečbu porúch tráviaceho traktu. Tieto kyseliny vznikajú pri správnom kompostovaní a výrobe humusu. Upravujú pH čreva, viažu toxíny z obsahu čreva a podporujú správnu činnosť trávenia. Oproti živočíšnemu uhliu je to preventívny liek s názvom Humac natur. Ja ho podávam do samostatnej misky hydine aj holubom. Je možné ich podať aj králikom a to posypaním na granuly, alebo jadrové krmivo.

Probiotiká. Sú to živé baktérie viacerých druhov viazané na kŕmnu múku, alebo iné nosiče. Tieto baktérie boli získané výtermi z konečníka, zvyčajne mláďat na mliečnej výžive. Jedná sa o jeden, alebo kombináciu viacerých druhov baktérii, ktoré majú schopnosť potláčať rast choroboplodných, alebo podmienečne choroboplodných baktérií, blokovať miesta na ich uchytenie a rast na sliznici čreva, alebo svojou činnosťou upravovať pH obsahu čreva. Dráždia imunitné bunky v črevách, čím sa zlepšuje obranyschopnosť organizmu. Podieľa sa na udržiavaní správnej činnosti čreva. Tieto prípravky sa podieľajú na aktívnom budovaní zdravia. Podávajú sa preventívne zvyčajne 1 – 2 x týždenne, alebo po antibiotickej liečbe.

Môžeme použiť priemyselne vyrábané (prorabit, propigeon, avibion, ...) alebo prírodné kyslomliečne výrobky (jogurty, kyslé mlieka, bryndza, ...).

Živočíšne uhlie je uhlie vyrobené zo živočíšnych tkanív a má vysokú adsorbčnú schopnosť. Preto sa používa na viazanie toxínov v obsahu čreva a tým odľahčenie tráviaceho systému. Všetky takto zachytené toxíny sa dostanú z čreva výkalmi. Takto deaktivuje pôvodcov hnačky a túto zastavuje. Používa sa na liečbu najmä v začiatkoch. Jeho vyšší obsah v grite však znižuje využitie živín.

Antuka. Je vyrobená drvením poškodenej vypálenej tehly a škridly na určitú zrnitosť. Je to najčastejšie používaný materiál na stavbu tenisových dvorcov. Jej chemické zloženie je ovplyvnené zložením hliny, z ktorej sa tehly a škridly pália. Z tohto dôvodu je dobré mať antuku na výrobu gritu z viacerých tehelní. Pre chovateľov je dôležitou zložkou gritu, pre obsah železa a ďalších chemických prvkov. Výborne pôsobí proti hnačkám, či už „liečebne“ alebo preventívne. Holuby  antuku veľmi obľubujú.

Zeolit – hornina, ktorá sa ťaží na viacerých miestach na svete. Podľa rozborov najkvalitnejšie zeolity sa ťažia v Nižnom Hrabovci okr. Vranov a na Kube. Má zelenkavú farbu. Viaže na svojom povrchu niektoré škodlivé plyny (sírovodík, čpavok), toxíny, plesne a ďalšie. Tieto nezostávajú v tele a nepôsobia na organizmus, ale výkalmi odchádzajú zo zvieraťa. Tým eliminujú ich škodlivý vplyv. Používajú sa jemne mleté ako prídavok do kŕmnych zmesí hospodárskych zvierat.  V chove vtákov sa používajú na výrobu gritu, ale moje holuby a sliepky ho veľmi neobľubujú.   

Grit  je anorganický prídavok do krmiva, alebo podávaný samostatne zrnožravým vtákom. Tieto nemajú zuby, ktorými by potravu rozdrobili. Preto rozmeľňovanie potravy má na starosti svalnatý žalúdok v spolupráci v drobnými kamienkami. Súčasne sú zdrojom minerálnych látok. Existuje veľa rôznych druhov gritov. Hlavné delenie je na vápencové,  kremičité a zmiešané. Vápencové sú hlavným zdrojom vápnika, avšak pri styku s kyselinou chlórovodíkovou sa pomerne rýchlo rozpustia. Dobré vápenné grity vyrába Mikrop Čebín a.s. ČR Okrem čistého vápenného gritu vyrábajú aj s prídavkom železa a jódu. Pre správnu činnosť svalnatého žalúdka je preto výhodnejší grit kremičitý, avšak chýba mu vápnik. Obom však chýbajú ďalšie minerálne látky. Preto sa najviac používajú grity miešané. Zvyčajne sú priemyselne vyrábané. Tieto sú špecializované podľa druhu zvierat, plemennej príslušnosti, veku, zamerania chovu a podobne. V poslednej dobe sa objavujú grity s prídavkom drvených mušlí. Skúsení chovatelia si grity miešajú sami. Na výrobu miešaných gritov používajú hrubozrnné piesky, drobnozrnné štrky, zeolit a vápence rozličnej zrnitosti,  staré omietky (bez moderných malieb), antuka, tehliarska hlina, íly, minerálne doplnky (plastin, vitaplastin) kuchynská soľ, sušené rastliny, aníz,... Ja ešte primiešavam do takto vyrobeného gritu aj viaceré druhy priemyselne vyrábaných gritov. Dajú sa vyrobiť v sypkej forme (pre hydinu), alebo vo forme tehličiek (pre holuby). U dospelej hydiny veľkých plemien by sa zrnitosť mala pohybovať v rozmedzí od 4 do 8 mm. U stredných plemien by mala byť od 3 do 6 mm, u malých plemien hydiny,  veľkých plemien holubov a veľkých exotických vtákov v rozmedzí od 2 do 5 mm a u malých plemien holubov vo veľkosti od 1 do 4 mm. U menších exotických vtákov by zrnitosť nemala prekročiť 3 mm. Veľmi dôležité je uskladnenie na suchom mieste. Ak pridáme soľ, táto nasáva vo vlhkom prostredí vodu a následne sa v grite množia plesne, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé. Grit podávame na suchom mieste v chovateľskom zariadení, nikdy nie vonku.

Okyseľovače.  Môžeme semzaradiť rôzne organické kyseliny s krátkym chemickým vzorcom. Najčastejšie používaný je kuchynský ocot  -  8 % kyselina octová. Je najdostupnejší pre chovateľov. Riedime ho v pomere 4 – 5 dcl na 10 l vody a podávame 1,5 dňa. Opakovane môžeme podať po týždni. Má dobrý efekt v tlmení kokcidiózy, klostridiózy a ďalších črevných infekcií spôsobených baktériami, ktorým vyhovuje zásadité pH nad 7,1. Kyselina octová však pôsobí depresívne pri príjme krmiva. V priemyselne vyrábaných okyseľovačoch sa viac využíva kyseliny jablčná, ktorú organizmus využíva v energetickom metabolizme. Taktiež sa využívajú aj iné organické kyseliny (mravčia, propiónová, mliečna, citrónová). Taktiež je možné použiť aj srvátku, ako vedľajší produkt  výroby tvarohu.  U holubov niekedy používam citrodeko do pitnej vody v množstve 1 – 2  lyžičky do 5 l vody. Vo veľkochovoch králikov sa používajú rôzne okysľovadlá, ale najjednoduchším a najlacnejším je nariedená kyselina soľná. Pri dlhšom podávaní sa môže objaviť hnačka a vyššia potreba vápnika.

Niečo o vitamínoch.  Všeobecne sa delia na vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K a rozpustné vo vode, a to rad B, C. Tieto slúžia ako katalyzátory, čiže sa pri reakciách nespotrebúvajú, ale riadia reakcie v organizme. Navyše organizmus ich pravidelne odbúrava a tak je potrebné ich dopĺňať. Organizmus ich dokáže syntetizovať z tzv. provitamínov, alebo treba dodať priamo vitamíny. O výrobu niektorých sa stará správne fungujúca mikroflóra v čreve (K, B), iné sa vyrábajú z provitamínov pôsobením slnečného žiarenia (D) alebo si ich vyrába organizmus z iných provitamínov (A). Ostatné je potrebné do organizmu dodať potravinami (C, E). Funkcie vitamínov v tele živočíchov je obvykle spojené s vnútrobunkovými hormonálnymi pochodmi. O úlohe a funkcii vitamínov už bolo toho veľa popísané, viac priestoru im preto nebudem venovať.

Ako som na začiatku uviedol, podporné látky nie je možné pre ich rôznorodosť dobre zaškatuľkovať. Do žiadnej kategórie mi nepasuje vláknina a vyvážená kŕmna dávka. Preto som si dovolil ich dať do záveru tohto článku.    

Vláknina – má vo výžive zvláštne postavenie. Je zložitý cukor a vyskytuje sa len v rastlinách. Je veľmi ťažko stráviteľná bežnými zvieratami. Jej obsah v rastlinách sa zvyšuje po kvitnutí rastlín. V tele rastlín spolu s lignínom tvorí oporný systém tiel rastlín. A čím sú staršie rastliny, tým potrebujú pevnejšiu oporu na udržanie generatívnych častí, čiže stúpa obsah vlákniny. Zvieratá nedokážu vlákninu tráviť, preto im v tom pomáhajú baktérie v bachore, hrubom, alebo slepom čreve. Pri trávení vlákniny vytvárajú veľa vitamínu K a celej rady B. Navyše štrukturálna vláknina dráždi črevo k vyššej činnosti, čím sa udržiava správna činnosť čreva a celého tráviaceho traktu. Zvýšenie vlákniny potláča hnačku. Najviac vlákniny je v slame, v sene z lúk po odkvitnutí, v plevách a pod. Králikom kŕmených zeleným krmivom, odporúčam podať ráno trochu sena. Zníži sa tým rizikom rôznych porúch trávenia a zdutia. Obsah trieslovín preventívne pôsobí proti hnačke. Pozor však na množstvo vlákniny v kŕmnej dávke, lebo znižuje objemovú kapacitu tráviacej sústavy, čiže živočíchy majú menej priestoru v žalúdku a črevách na krmivá, ktoré obsahujú stavebné a energetické zložky. Obsah vlákniny (u králikov nad 18 % kŕmnej dávky, hrabavej hydiny a holubov nad 5 %, u vodnej hydiny nad 8 % celkovej kŕmnej dávky) výrazne znižuje využiteľnosť všetkých prijatých živín.

Samostatnou skupinou sú pektíny. Tieto zložité cukry nie sú ešte rozsahom molekúl na úrovní škrobov, alebo vlákniny, ale ich funkcia je v čistení a ozdravovaní tráviacej sústavy. Pektíny sú obsiahnuté v šupkách ovocia.

Vo výžive je niečo veľmi dôležité, a tým je vyvážená kŕmna dávka. Nie je to nič hmotné. Sú to správne pomery živín podávaných zvieratám, v závislosti na ich potrebách. Limitujúcim faktorom produkcie je tá živina, ktorej sa nachádza v potrave najmenej. Pestrosť druhovej skladby kŕmnej dávky toto eliminuje. V súčasnosti naša veda pozná veľké množstvo potrebných látok, ale nie všetky. Pre ich množstvo sa pri výpočte optimálnej kŕmnej dávky  nedá zo všetkými rátať z dôvodu zložitosti výpočtov a možných synergických, alebo antagonistických vzťahov. Toto sa však dá odstrániť tým, že zvieratám poskytneme čo najpestrejšiu kŕmnu dávku v počte jednotlivých komponentov. Tieto látky musia byť dodávané do tela súčasne, lebo živočíchy si spravidla  nevedia vytvárať v tele ich zásoby. Správne zostavená kŕmna dávka zabezpečuje organizmus živinami a ten správne rastie, preperuje, pĺzne, rozmnožuje sa, produkuje mlieko, mäso, vajcia a stará sa  o potomstvo, čím takto napĺňa sa heslo: „Pre radosť, krásu a úžitok“. Ak zviera dostane všetko, čo potrebuje v primeraných množstvách, celý organizmus pracuje „ako správne nastavený stroj“. Každý  prebytok musí organizmus nejakým spôsobom vylúčiť, pri nedostatku nahradiť inou látkou, ak sa to vôbec dá. Pri nedostatku čo i len jednej dôležitej živiny klesá úžitkovosť, znižuje sa využiteľnosť ostatných živín a klesá odolnosť voči chorobám, prípadne dôjde k zlyhaniu niektorých orgánov. Ak nepríde  náprava včas, jedinec sa nedostatočne vyvinie, stáva sa zákrpkom, ochorie, alebo uhynie. Nikdy neposkytne požadovanú úžitkovosť. Takéto nedostatky zanechajú často trvalé negatívne stopy aj na vnútorných orgánoch.

Pri prebytku niektorých látok, sa ich organizmus musí zbavovať, čím trpia najmä vylučovacie orgány ako obličky a pečeň. Energia je použitá na vylúčenie prebytku a nie na úžitkovosť, alebo odolávanie negatívnym vplyvom prostredia. Ak ich organizmus nestačí odbúrať, zostanú v ňom zabudované na netypických miestach (napr. „kosť“ v srdci pri prebytku vápnika, kôrnatenie tepien pri prebytku energie a pod.). Pri prebytku energie dochádza k pretučneniu a pri nedostatku k chudnutiu. Pri prekrmovaní dusíkatými látkami a súčasnom nedostatku energie, organizmus musí tieto využiť na tvorbu energie, čím tvorí veľa odpadných produktov na báze kyseliny močovej, ktoré nedokáže vylúčiť a tak ich ukladá v kĺboch a serózach a vzniká urikóza. Obdobne vznikajú poruchy činnosti pečene.

Ochorení spôsobených nesprávnou výživou pri súčasnom nedostatku pohybu a bez prístupu k prírodným zdrojom (voliérový chov) je veľmi veľa. Pedagógovia  z katedry výživy Univerzity veterinárneho lekárstva nám študentom hovorili, že dobrý veterinár musí vedieť správne nakŕmiť zvieratá, prípadne korigovať ich ochorenia kŕmením, aby zamedzil chorobám z nesprávnej výživy, lebo 90 % ochorení je spôsobených nesprávnym kŕmením. My sme vtedy „hltali“ skôr chirurgiu, internú a pôrodníctvo, ale postupom času  zisťujem, že mali pravdu.

Verím, že podnety, ktoré ste si prečítali v tomto článku,  vám pomôžu udržať zdravie a produkciu Vašich zverencov na čo najvyššej úrovni.

MVDr. Jozef Tirpák,  Prešov

za významnej pomoci MVDr. Jozefa Koreňa a Ing. Jána Tirpáka

tirpak.mvdr@gmail.com 

nasledujte nás