Quessantská ovečka

                                                                                                                                                                                 Vložené 07.02.2020
                                                                              
Quessantská ovečka

Prostredníctvom zoologických záhrad sa i na Slovensko dostali mini ovečky z francúzskeho ostrova Quessant. Sú to skutočne malé ovečky, výška barančeka v kohútiku je 48 – 50 cm a hmotnosť do 18 kg, ovečky sú o niečo nižšie a ich hmotnosť sa pohybuje od 12 do 15 kg. Sú to vynikajúce ekologické pomocníčky v sadoch a záhradách.

Quessantské ovečky sú otužilé. Ich domovina, ostrov Quessant leží v studenom Atlantiku. Celoročne je ich možné chovať v záhrade. Na ochranu pred nepriaznivým počasím im postačí z troch strán chránený prístrešok. Tu ich, najmä cez zimu, prikrmujeme senom, minerálmi a kuchynskými zvyškami z ovocia a zeleniny.








Pôvodná farba týchto ovečiek je tmavohnedá. Dnes sú už vyšľachtené aj ďalšie farebné rázy. Najčastejšie sa chovajú  ovečky čiernej farby. Zvieratá bledších farieb až biele sú vzácnejšie a cenovo drahšie. Quessantské ovečky chováme ako hobby zvieratá. Ich ideálnym životným prostredím je zatrávnený dospelý ovocný sad. Pokiaľ sa budete týmto sadom pohybovať, za chrbtom vám budú stále tieto roztomilé zvieratá. Nepoznám lepší duševný relax ako pozorovať tieto ovečky pri pasení. Jedna ovečka stačí vypásť asi 100 m2 pozemku. Potom už stačí len raz do roka trávnatý porast prečistiť. Z minulosti vieme, čo dobré pre krajinu robili ovce či iné domáce zvieratá, pokiaľ sa chovali v rozumnej miere.

Vladimír Falat

e-mail: vladimir.falat@gmail.com

nasledujte nás