sliepka - problémy s dýchaním
OTÁZKA: Som malochovateľ  hydiny (sliepok). Už asi 8 týždňov má jedna z mojich sliepok problémy s dýchaním a vydáva piskľavý zvuk pri dýchaní. Má neustále otvorený  zobák, pričom je malátna a stráni sa ostatných sliepok. Je menej pohyblivá ako ostatne sliepky (mám vhodný výbeh s trávnatým dvorom na dedine). Uniká aj pred jarným slnkom do tieňa. Na jazyku som nezbadal žiadny povlak.  Nechudne, hmotnosť má stabilnú. Prosím vás o radu, či sliepku utratiť alebo sa dá liečiť, napr. Nefrovetom  alebo iným liekom. K. Š. Svidník

ODPOVEĎ: Odporúčam sliepku izolovať od ostatných, pozorovať ako prijíma potravu. Ak žerie a pije, môže sa sama z toho vyliečiť. Skúste jej podávať podporné látky vitamíny (AMINOVIT, Vitaminuv A protect...).
Môžete skúsiť homeopatikum: SILICEA 5CH  2 - 3 guličky 2 x denne rozpustiť vo vode a podať (striekačkou) do zobáka.  Sliepka môže mať v dýchacích cestách cudzí predmet. Môžu to byť aj parazity, ale aj niečo zapichnuté alebo aj nejaký novotvar, to by bolo potrebné určiť vyšetrením.
MVDr. Darina Pospišilová, PhD.
Vetservis, spol. s r. o.  
pospisilova@vetservis.sk
nasledujte nás