úhyn králikov

OTÁZKA. Chovám králiky Hyplus aj NoS a mám problémy s morom. V priebehu mesiaca mi uhynulo okolo 50 mladých králikov vo veku 2 - 3 mesiace. Tieto mláďatá neboli očkované proti moru a uhynuli. Ostali mi dve samice s mladými, tak som sa už poistil, aby mi aj tie neuhynuli. Dal som ich zaočkovať proti moru Castorexom. Samozrejme, všetky koterce som vytrel vápnom a dôkladne vydezinfikoval. Na moje prekvapenie aj tieto zaočkované mláďatá začali hynút. Takže, už tomu vôbec nerozumiem, keď hynú aj očkované. Uhynuté králiky som všetky vypitval. Neuhynuli na kokcidiózu, lebo črevá aj pečen mali v poriadku. Neboli zduté. Preliečujem ich proti kokcidióze. Večer vyzerajú všetky králiky zdravé, behajú po kotercoch, ale ráno ich nájdem uhynuté. Dva až tri každý deň, takže už tomu fakt nerozumiem, v čom je problém. Vopred dakujem za odpoved. J. K.

ODPOVEĎ: Príčinu úhynu vašich  králikov odporúčam dôkladne zdiagnostikovať. Možno vôbec nehynú na mor. Čo sa týka účinnosti vakcinácie, tak tam môže nastať tiež viac chýb, ktoré majú za následok nedostatočnú imunitnú odpoveď na vakcináciu a tým neúčinnosť vakcíny.  Pričom je potrebné vedieť, že samotná vakcinácia je len jedna súčasť prevencie proti infekčným chorobám. Dobrá prevencia zahrňuje hlavne dobrú zoohygienu,  správne – fyziologické kŕmenie, dostatok vitamínov, čerstvého krmiva, minimalizovanie stresov (zmeny teploty, prievan, manipulácia...)

Časté chyby, ktoré majú vplyv na účinnosť vakcinácie:

- Vakcínovať zvieratá v čase určenom výrobcom vakcíny a podľa aktuálnej epizootologickej situácie.

- Vakcinačný zákrok vykovať správne podľa odporúčaní výrobcu.

- Vakcínovať len klinicky zdravé jedince.

- Pred a po vakcinácií (minimálne 2 týždne pred a po) nepodávať vakcinovaným zvieratám antibiotiká ani antikokcidiká.

- Vakcínu skladovať podľa odporúčaní výrobcu – zle skladovaná a preexpirovaná vakcína stráca účinnosť.

Ak vylúčite všetky uvedené možnosti a diagnóza bude zrejmá, že vaše králiky uhynuli na mor proti ktorému ste vakcínovali,  je možné účinnosť vakcíny reklamovať u výrobcu.

Reakcia na odpoveď: Ďakujem za odpoveď.Medzičasom mi vyhynulo opäť celé hniezdo. Možno som zabudol popoznamenať, že všetky králiky mali rovkaké plúca - silno zakrvavené. Skôr sa to všetko podobá na mor. Zoohygiena je dobrá. koterce sú pravidelne čistené, strava O.K, myslím si, že pestrá. Isto sa očkovali iba zdravé králiky a myslím, že boli O.K. alebo naoko nebolo vidno na nich nič. Jedine čo som nevedel, že pred očkovaním netreba podávat antikokcidiká. Inak bolo všetko doržané.  Ale na druhej strane je zaujímavé, že niektorých chovov sa toto vôbec nedotklo, králiky sa odchovali a ani ich neočkovali ani ich nepreliečujú. Ale je to minimum, lebo tento rok uhynuli v okolí, čo som sa prezvedal, králiky z 95  % takmer každému. A ani neviem, kde by som mohol dať tie králiky diagnostikovať? I ked je už asi neskoro lebo sú v rozklade a čo by ma to stálo? J. K.
ODPOVEĎ: Vo vašom chove sa k moru môže pridružovať problém s pasterelou. V takomto prípade vakcinácia je menej účinná. Odporúčam diagnostiku.

nasledujte nás