Vypadávanie peria na chrbtovej časti u sliepok

OTÁZKA: Dobrý deň, potreboval by som radu pri úhyne sliepok. Mám dvojročné sliepky, u jednej z nich som nedávno spozoroval zvesený zadok, malátnosť, po zabití a následnej pitve som objavil v brušnej dutine krv. Niečo podobné sa opakovalo asi o mesiac u ďalšej sliepky, ktorá mala v brušnej dutine tekutinu. Potreboval by som taktiež poradiť čo robiť pri vypadávaní peria na chrbtovej časti u sliepok a aký prípravok je vhodný na dezinfekciu kurína. Vopred Ďakujem.

ODPOVEĎ: Hromadenie tekutiny v telovej dutine môže byť spôsobené chorobným stavom pečene. Príčina tohto stavu môže byť rôzna – toxické pôsobenie, parazity, infekcie....

Perie u hydiny vypadáva aj fyziologicky pri preperovaní alebo to môže byť následok napadnutia vonkajšími parazitmi, prípadne to môže spôsobiť kohút pri párení. Zvyčajne dobré nosnice mávajú vypadané perie.  Odporúčam preveriť prítomnosť parazitov – preventívne odporúčam použiť prípravok EKOSIP – do hniezda, do popoliska. Na zlepšenie operenia aj pri preperovaní odporúčam podávať prípravok Humac Natur v množstve cca 1 % do krmiva.

Pri asanácií chovných zariadení je dôležitá mechanická očista, vymaľovať vápnom.

Z dezinfekčných prípravkov odporúčam IVASAN.

MVDr. Darina Pospišilová, PhD.



nasledujte nás