ZDROBNENÁ FAVEROLKA LOSOSOVÁ NEMECKÁ

Vložené 05.08.2020

Je to zdrobnená forma veľkej faverolky. Zdrobnené faverolky nemecké boli vyšľachtené v roku 1922 Nemcom Emilom Heinzom z Drážďan. Prvýkrát boli vystavené v Lipsku v roku 1929. Boli vyšľachtené z abnormálne malého kohúta faverolky, ku ktorému pripárovali sliepky milflérky a zdrobnené brahmanky s kolumbijským sfarbením.

Zdrobnená faverolka sa vyznačuje širokým a dlhým trupom. Širokú guľatú hlavu zdobí pomerne malý listový hrebeň, veľká trojdielna brada je plne operená, oči sú oranžovočervené. Postoj je nízky, beháky sú operené. Typickým plemenným znakom faveroliek je piaty prst na nohe. Pôvodné sfarbenie faveroliek je lososové. Časom boli vyšľachtené aj iné farebné rázy, napr. lososové s modrou kresbou, biele, žlté, čierne, krahulcové, kolumbijské a modro lemované.

Zdrobnené faverolky lososové chovám už niekoľko rokov. Základom môjho chovu bol kohútik a dve sliepočky od chovateľa pána Kališa z Rakoľub. Sliepočky do chovu si vyberám zo svojich kurčiat a kohútiky od chovateľov, napr. z  našich p. Jurko, maďarských p. Németh, českých p. Chlumská. Chovám ich na malom dvorčeku s trávnatým výbehom. Sú to veľmi pokojné a priateľské sliepočky. Pri dobrej starostlivosti si rýchlo zvyknú na chovateľa a sú úplne krotké. Môžete ich vypúšťať aj do väčších priestorov, nemajú sklony k prelietavaniu. Musí sa im zabezpečiť ale dostatok pohybu, lebo rýchlo môžu stučnieť. Výhodou pri malých kurčatách je, že už po dvoch týždňoch sa dá rozoznať ich pohlavie. Mladé jedince sa vyznačujú rýchlym rastom, rýchlym operovaním a výbornou kvalitou mäsa. Sliepky sú dobré nosnice. Znáška je rovnomerne rozdelená počas celého roka, okrem obdobia výmeny peria. Znášajú 140 - 160 vajec bledohnedej farby o hmotnosti asi  40 g. Sú odolné voči nízkym teplotám. Ešte sa vrátim k piatemu prstu na nohe. Je dosť náročné dosiahnuť ideálne postavenie piateho prsta, pretože má tendenciu zrastať spolu so štvrtým prstom, čo ale štandard nepripúšťa. Preto v chove býva dosť veľký selekčný „odpad“ kurčiat  práve kvôli tejto chybe. Táto chyba sa vyskytuje aj napriek dodržiavaniu prísnej selekcie.                                                                                                                                                                         Foto č. 2                                                                                                                                                                                                  

                                                       Foto č. 3
 

Zdrobnené faverolky lososové sú atraktívne plemeno hydiny, pretože pohlavný dimorfizmus u nich je veľmi viditeľný. Sliepočka krásne jemne sfarbená v lososovom ráze, kohút výrazne odlišný. K tomu perové ozdoby, jednoducho nádherná okrasa trávnika, záhrady, dvora.

Text a foto Vladimír Cigáň

Texty k fotkám:
1. Chovný kmeň zdrobnených faveroliek lososovych. - Titulná fotka článku. 
2. Pri znáškovom hniezde. 
3. Vo výbehu. 

nasledujte nás